ДЕЛЕГАЦИЈА ОО СПС ГРОЦКА ПОЛОЖИЛА ЦВЕЋЕ У МАЛОМ ПОЖАРЕВЦУ

11. септембра 2016.

У уторак 26.маја 2015.године, делегација Општинске организације СПС Гроцка на челу са председником Миланом Јанковићем, у Меморијалном парку у Малом Пожаревцу, положила је цвеће и одала пошту недужно стрeљаним бањичким логорашима на тај дан 1943.године.

Наиме, у ноћи између 12. и 13. маја 1943.године, борци Космајско-партизанског одреда, приликом спровођења диверзантске акције на немачки транспортни воз код станице Дражањ-Шепшин, убили су тројицу немачких војника а једног ранили.

Као чин одмазде, немачки окупатори су уз помоћ жандарма, 26.маја, у једној котлини у Малом Пожаревцу, недалеко од места где су погинули њихови војници, довели 129 бањичких логораша-симпатизера и чланова покрета отпора, и овде их брутално стрељали.

Сељаци из околних села, по наређењу окупационих власти, ископали су две огромне јаме. У једној су покопали ове страдалнике, а друга је остала отворена под претњом да ће и њу испунити ако буде страдао још који немачки војник.

Поред овог стравичног злочина, окупатор је наредио да срез грочански, на чијем терену су погинули њихови војници, плати казну-контрибуцију. У њихово име и за њихов рачун, квислиншке снаге су опљачкале села Мали Пожаревац, Врчин, Бегаљицу, Камендол, Шепшин и Дубону, узимајући сву стоку и целокупну летовину неостављајући баш ништа.

Од 129 страдалих, којих је било са подручја општина Сопот и Младеновац, највише их је страдало, и то 66, са подручја општине Гроцка.

Након рата, на овом месту ће бити подигнуто монументално спомен обележје, где ће сваке године на тај дан , представници локалних власти, друштвено политичких организација, деце и омладине, као и потомци страдалих, приређивати својеврсни историјски час и евоцирати сећање на ове жртве, а улогу домаћина ће наизменично преузимати ове три општине.

Ове године су, такође, цвеће положили и одали пошту представници ових трију општина, делегације општинских организација СУБНОР ових трију општина, делегација Градског одбора СУБНОР Београда на челу са председником пуковником Бором Ерцегом, чланови породица страдалих и бројни грађани.

Ове године домаћин комеморативног скупа била је Градска општина Гроцка, коју је у официјелном делу представљао Будимир Несторовић, председник Општинског одбора СУБНОР Гроцка.

Фотографија корисника SPS Grocka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *